¿QUIN OBJECTE TENIA L'ESCRIPTURA IBERICA? ÉPICA?, RELIGIOSA?, COMERCIAL?

Els LAIEZKEN eren tribus ibèriques que habitaven la costa central actual catalana i la vall interior del Llobregat, als qui els romans van anomenar LAIETANS i desprès LAKETANS, d'on segons alguns etimologistes hi veuen la procedència del gentilici CATALANS .

El sufix '-sken' denota un "genitiu plural" que en aquest cas es presenta fusionat: 'laiez-sken>laiezken'. La seqüència 'la-iez' sembla ser un topònim, paral.lel a 'iez-o' "Guissona" i 'la-ur-o' "Llerona". Sabem que 'laia', paraula preromana, vol dir "arada". En basc 'lai-otze' "paratge fred, occident", 'laaki' "artiga", 'lar' "camp". En català "llac" i "llacó" és "fang".

Pel que fa a 'Iez' en el cas de Guissona, veiem com 'gypsum>ieps>iips>guix', de la mateixa manera 'iez>iiz>guiss). També el riu Ges, afluent del Ter, procedeix de 'iesso'. En basc 'ihi' és "jonc". El jonc, la canya, la balca i la palla es feien sevir de cobert, de sostre igual que la "borda" i "els pallars". Té el sentit de "cabanes"..

Respecte a 'ur-o' tenim els paral.lels amb 'urgi', ciutat d'Almeria, dita pels romans 'arx' "alçada, cel, fortalesa, ciutat".També cau en aquesta definició a Urgell "Castellciutat". Actualment en basc 'Urtzi' vol dir "Déu, el que està al cel, a dalt". Així, 'Laur' seria "Terra Alta o lloc elevat". (ciutat que sobresurt).

ESTELA DE BARCELONA

RETORNAR